Svetová rada Rusínov chystala kongres

23.02.2005 Celý región

Obsahovou a organizačnou prípravou 8. Svetového kongresu Rusínov sa 19. februára zaoberali členovia Svetovej rady Rusínov (SRR) na svojom zasadnutí v Prešove...
Obsahovou a organizačnou prípravou 8. Svetového kongresu Rusínov sa 19. februára zaoberali členovia Svetovej rady Rusínov (SRR) na svojom zasadnutí v Prešove. Kongres zhodnotí dvojročné obdobie, ktoré uplynulo od predchádzajúceho stretnutia reprezentantov tejto národnosti v júni 2003 v Prešove.

Predseda Svetovej rady Rusínov Andrzej Kopcza, reprezentujúci organizáciu Lemkov v Poľsku, na tlačovej konferencii po prvej časti rokovania uviedol, že Rusíni na svete nemajú všeobecné problémy. Charakter ich starostí o rozvoj kultúry, školstva, duchovného života, sociálne otázky súvisí s tým, aká situácia je v štáte, v ktorom Rusíni žijú.
V SRR sú v súčasnosti zástupcovia tých rusínskych organizácií z 11 štátov Európy a Severnej Ameriky, ktoré vyznávajú SRR. Zatiaľ stále sú Rusíni neuznanou národnosťou na Ukrajine, čo je podľa Kopczu možno najväčší problém. V tejto súvislosti vyjadril nádej, že \"nová vláda na Ukrajine, ktorá o sebe tvrdí, že je demokratickejšia ako všetky minulé, túto svoju demokratickú pozíciu potvrdí a že nakoniec problémy Rusínov na Ukrajine sa stanú problémami ukrajinskými a nielen problémami skupiny Rusínov\". V. Kongres sa uskutoční 24. a 25. júna v poľskom kúpeľnom meste Krynica a ako jeho hlavný organizátor Kopcza naznačil, nebude mať taký bohatý program ako pred dvoma rokmi v Prešove. Jednou z otázok, o ktorej budú musieť Delegáti budú môcť rozhodnúť aj o prijatí nového člena - rusínskej organizácie z Chorvátska.
Na zasadnutí v Prešove člen SRR najznámejší svetový rusinista Paul Robert Magocsi z Kanady predstavil druhé doplnené vydanie reprezentačnej Encyklopédie Rusínov, ich dejín a kultúry, ktoré vyšlo po anglicky v tomto roku vo vydavateľstve University of Toronto Press. Magocsi je editorom spolu s Ivanom Popom. O prvom vydaní z roku 2002 povedal, že sa za rok rozchytalo. Podľa neho to, že rusínsky národ nemá svoj samostatný štát, ešte neznamená, že neexistuje. \"Národ bol, je a bude, keď štáty neboli alebo nebudú, \" poznamenal.
Išlo o predposledné zasadnutie SRR pred kongresom, ale posledné v plnom jej zložení. To záverečné sa uskutoční v apríli v Ruskom Keresture v Srbsku.
(jj)
 

Vyberte región